Skip to content

Vliegangst training / therapie bij Avanti

Vliegangst Therapie

Overwin vliegangst door te vliegen

Al zolang de mensheid bestaat zijn we gefascineerd van het vliegen. Ondanks dat het inmiddels natuurkundig verklaarbaar is, heeft het natuurlijk nog altijd iets magisch. Er gaat immers een grote machine de lucht in of u ziet deze op een prachtige manier weer landen. Naast het “magische”, heeft het ook iets spectaculairs en iets spannends. 

Echter voor ca. 6,5% van de wereldbevolking (bron: National Institute of Mental Health) is het dusdanig spannend en in grote mate ernstig dat er volgens het DSM (Diagnostic and statistical manual of mental disorders) van een specifieke fobie gesproken kan worden. Kortom; vliegangst.

Dit komt in de praktijk erop neer dat 1 op de 3 passagiers zich in meer of mindere mate niet comfortabel voelen, waarbij voor sommige mensen dit een dusdanige ernstige vorm aanneemt dat het zich uit in o.a.; zweten, verhoogde hartslag, constant op zoek zijn naar een nooduitgang, en men soms bijna de bekleding van de armleuningen krabt.

Vliegangst Training Avanti Aviation Hoofddorp Schiphol

Wat is het doel van vliegangst therapie?

Vliegangst heeft in bijna alle gevallen (meer dan 95%) een onderliggende oorzaak. Hierbij kunnen we denken aan bv. hoogtevrees of trauma uit het verleden, maar ook bv ADHD. Zelfs het moeite hebben met “controle uit handen geven ”komt voort uit een onderliggende oorzaak.

Er zijn in Nederland verschillende bedrijven welke trachten om mensen over hun vliegangst heen te helpen door simpelweg een cursus of “vliegangst training” aan te bieden waarbij men belooft dat de deelnemer, na een verhaal van een vlieginstructeur en een kort vluchtje, van de vliegangst af is. 

Deze “traditioneel en rationeel gerichte cursussen” schenken echter geen aandacht aan de échte oorzaak van uw vliegangst en pakken het probleem niet bij deze oorzaak aan. Verder ontbreekt vaak de hoognodige begeleiding van een erkende psycholoog. De uitkomst is in veel gevallen dan ook dat de angst tijdelijk even wordt verminderd, maar dat het zich ook elk moment weer opnieuw kan manifesteren.

Een permanente vliegangst oplossing

Avanti Aviation Training biedt met haar vliegangst therapie een permanente oplossing. We gaan hierbij in eerste instantie uit van Cognitieve Gedragstherapie.

De oorzaak van uw vliegangst wordt in sessies besproken, ook zullen we daarbij gebruik maken van theorie over het vliegen en de flightsimulator. Onze vliegangst therapie heeft bewezen permanente resultaten. Mocht na de behandeling de vliegangst onverhoopt toch (deels) terugkeren dan kan men dit in de meeste gevallen zelf ook weer de baas. In zeldzame gevallen zijn er slechts enkele korte herhaalsessies nodig. 

Waar bestaat een vliegangst therapie uit?

Bij Avanti vinden we het belangrijke dat mensen snel en effectief van hun vliegangst af komen. Echter, iedere situatie vereist een specifieke. Een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Een intake duurt Ca. 45 min intake
  In de intake bespreken we de angst en eventuele onderliggende oorzaak en kunnen we een behandelplan opstellen.
 • Iedereen is uniek
  Omdat ieder mens anders is, kunnen we geen “makkelijke en pasklare” oplossing bieden. Een effectieve therapie is immers afgestemd op uw exacte situatie.
 • Soms is er maar één sessie nodig
  Er zijn cliënten welke enkel met een intake sessie geholpen zijn, er zijn cliënten met zwaardere oorzaken welke een traject ingaan welke een aantal sessies langer duurt.
 • Avanti kan meer voor u betekenen
  In samenwerking kunnen wij eventueel (afhankelijk van de oorzaak) ook doorverwijzen naar een zwaardere aanpak zoals EMDR, Schematherapie of Hypnotherapie.
 • Vergoeding vanuit Basispakket
  Mocht het zo zijn dat het traject langer duurt en daardoor duurder wordt, is er in sommige gevallen ook vergoeding vanuit het basispakket van uw zorgverzekeraar mogelijk. Echter vanwege de hoge effectiviteit van onze vliegangst therapie komt het vaak voor dat het totaal onder het bedrag van het eigen risico blijft.
Krijg uw angst onder controle

Overwin vliegangst en leer weer genieten van het vliegen.

Vliegen in een simulator

Vlieg in een goed onderhouden boeing 737 simulator.

160+ mensen getraind

Avanti heeft ruime ervaring in het trainen van mensen met vliegangst.

Goed voorbereid op de toekomst

Bij Avanti ligt de nadruk op veiligheid en doorontwikkeling.

Vliegangst Therapie / cursus intake inplannen

Wij geloven erin dat ook dit trainingsprogramma maatwerk is. Deze opbouw van de cursus is gericht op de therapie welke bij het grootste deel van de deelnemers goed aanslaat. Echter, ieder individueel is anders, daarom kunnen we in samenspraak het een en ander aanpassen aan de persoonlijke behoefte.

Via onze online agenda kunt u een intake voor een vliegangst therapie inplannen. Deze sessie bestaat uit het inventariseren van uw behoeften en een korte vliegsessie. Afhankelijk van de uitkomsten van deze intake maken we samen een plan op maat. Heeft u een vraag of opmerking? Plaats deze dan in het opmerkingenveld voor de intake of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Laden...

Vliegangst therapie FAQ

Er komt veel kijken bij een vliegangst training / therapie en het kan daarom zijn dat u met allerlei vragen zit. Wij hebben een overzichtelijke lijst samengesteld met de meest gestelde vragen over de vliegangst training. Let op! Er zijn aanbieders die een korte vliegangst cursus aanbieden, in veel gevallen zijn deze cursussen niet toereikend omdat vliegangst meestal voorkomt uit andere angsten. 

Staat uw vraag er toch niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Vliegangst, ook wel Aviofobie genoemd, is een overmatige angst om te vliegen. Dit begint al bij het instappen en kan zelfs tot aan het einde van de rit duren.

Vliegangst therapie op zich wordt door de zorgverzekeraars en politiek helaas niet erkend als een ernstig iets. (Dit omdat zij vliegen zien als iets wat men voor het plezier doet en waar ook alternatieven voor bestaan, terwijl dit lang niet altijd het geval is.)

Aangezien er bijna altijd onderliggende oorzaken zijn, is gelukkig de kans groot dat uw zorgverzekeraar via ons wel de therapie zal vergoeden vanuit het basispakket of eventueel aanvullende verzekering.

Dit valt meestal onder de noemer “Cognitieve Gedragstherapie voor brede angststoornissen of trauma.”

Mocht het zo zijn dat het aantal sessies hoger wordt dan uw eigen risico, dan kunt u het beste bij uw zorgverzekeraar informeren naar de voorwaarden. 

Omdat ieder mens anders is, is het altijd maatwerk. Het is dus niet mogelijk om vooraf zonder Intake een vaste prijs te noemen.
Het gemiddelde is 3 a 5 sessies, waarbij sommige met 2 sessies of enkel de intake al van de angst af zijn. In de meeste gevallen komt de totaalprijs onder het eigen risico van uw zorgverzekeraar uit.

Meestal is vliegangst een samenspel van verschillende  elementen: angst voor kleine, en donkere ruimtes, hoogtevrees, angst voor de zee, wantrouwen in techniek, vervelende ervaringen uit het verleden etc. In grote lijnen werkt een vliegangst training voor iedereen, het is vaak alleen de vraag of er aanvullende gesprekken met onze psycholoog nodig zijn. De combinatie van deze gesprekken met een training zijn dus doorgaans voor iedereen aan te raden.

Ondanks dat verschillende andere bedrijven beweren dat u met een eenvoudige en snelle cursus van uw vliegangst afkomt, moeten wij u hierin helaas teleurstellen.

Vliegangst gaat bijna altijd (vaker dan 97%) hand in hand met onderliggende oorzaken en is ook vaak in een lange tijd opgebouwd of aanwezig.

Zonder begeleiding van een psycholoog of therapeut kan een snelle cursus enkel een oplossing voor korte duur zijn, of kan u er zelfs angstiger uitkomen. In bijna alle gevallen blijft resultaat dus uit. 

Iedereen is anders en niet alle angsten zijn hetzelfde. Sommige mensen hebben problemen met de harde geluiden van een vliegtuig (Ligyrofobie), anderen met het vliegen op grote hoogte en sommige problemen liggen dieper. Bij Avanti gaan we voor de meest persoonlijke aandacht op maat. Een goede intake brengt snel naar boven waar we samen aan gaan werken, zo bent u het snelst over uw angsten heen.

Ja, u mag iemand meenemen om u te begeleiden bij uw vliegangst therapie. Echter, we horen dit wel graag vooraf. Het is niet de bedoeling dat deze persoon zich tijdens de therapie inmengt. Houdt u er voor uzelf rekening mee dat u wellicht persoonlijke zaken tijdens het gesprek wilt delen, welke u liever niet deelt met de persoon die er dan bij is.

Avanti is het enige opleidingscentrum met erkende Psychologen én ervaren vlieginstructeurs uit het bedrijfsleven. Hiernaast werken wij op basis van bewezen cognitieve gedragstherapie, en kunnen wij ook doorverwijzen naar andere methoden indien nodig. Onze unieke samenwerking geeft een uitermate hoge garantie van succes.

vliegangst-cursus-avanti-vakantiefoto
Overwin uw vliegangst en geniet weer van mooie vakanties en bestemmingen.

Vragen over vliegangst?

In de meeste gevallen raden wij u altijd aan om een intake “vliegangst” te doen, hierna weten we direct hoe we u het beste kunnen helpen. Echter, heeft u zeer specifieke vragen, wilt u een cursus of training op maat of heeft u behoefte aan een gesprek met onze psycholoog vóórdat u een intake training doet? Neem dan contact met ons op via het online contactformulier.

Laden...